Ekonomi

ABD ve müttefikleri Rusya yaptırımlarına uyum konusunda BAE üzerindeki baskıyı artırıyor

Rusya’ya karşı yaptırımların uygulanmasına yönelik ortak bir çaba içerisinde olan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği yetkilileri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Rusya’ya ulaşan yasaklı mallar için bir kanal olmamasını sağlamak amacıyla BAE ile temaslarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta bu Batılı kuruluşların temsilcileri, hem sivil hem de askeri sektörlerde uygulamaları olan çift kullanımlı malların potansiyel yeniden ihracatına ilişkin endişeleri görüşmek üzere BAE’yi ziyaret etti. Bu görüşmeler, Ukrayna ile devam eden askeri çatışması ışığında, yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya’ya tedarik edilmesini önlemeye yönelik daha geniş bir girişimin bir parçasını oluşturuyor.

BAE’den, özellikle çift kullanımlı mallara odaklanarak, Rusya’ya yaptığı ihracatla ilgili ayrıntılı ticaret verileri sağlaması istendi. Bir BAE yetkilisi, Ukrayna’daki çatışmanın ele alınmasında kritik öneme sahip olduğu düşünülen bazı ürünlere yasak getirildiğini doğrularken, bu yıl bu tür ürünlerin ihracatının veya yeniden ihracatının gerçekleşmediğini gösteren ön verileri paylaşmadı.

ABD heyetinin BAE’ye yaptığı ziyareti doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, özellikle Rus savunma sanayisini destekleyebilecek olanlar olmak üzere aktarma eğilimleri hakkında devam eden diyaloğa dikkat çekti. Batılı yetkililer özellikle BAE’nin Rusya’ya bilgisayar çipi, elektronik, makine ve Moskova’nın askeri kabiliyetlerini arttırabilecek diğer yaptırımlı ürünlerin ihracatını kolaylaştırıyor olabileceğinden endişe duyuyor.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara rağmen, yaptırımların yürürlüğe girmesinden bu yana BAE’nin bazı çift kullanımlı ürün ithalatında bir artış oldu. Rusya’nın ticaret verileri bu ithalatın Körfez ülkesi kaynaklı olduğunu gösteriyor, ancak bu bilgi bağımsız olarak doğrulanmadı.

BAE yetkilileri geçtiğimiz hafta, Eylül ayında yaptırım uygulanan ürünlerin sevkiyatını önlemek için ihracat kontrolleri oluşturduklarına dair verdikleri güvenceyi yinelediler, ancak bu önlemlere dair herhangi bir kanıt sunulmadı. ABD, BAE’de yaptırımları delen kuruluşlara karşı önlemler almış ve uyumluluğu sağlamak için NATO üyesi Türkiye de dahil olmak üzere diğer ülkelerle de temaslarda bulunmuştur.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

BAE, yaptırım uygulanan kuruluşlarla başa çıkmak için sağlam bir sürece sahip olduğunu ve çatışmanın başlangıcından bu yana bunu birkaç şirkete karşı uyguladığını belirtti. BAE’den bir yetkili, Rusya’nın adını açıkça anmadan, ülkenin çatışma ve ekonomik sonuçları konusunda uluslararası ortaklarla devam eden diyaloğunu vurguladı.

Daha fazla BAE şirketinin Rusya’ya yönelik kısıtlamalara uymadığı için Batılı yaptırımlarla karşı karşıya kalması olasılığı ile birlikte durum dinamikliğini koruyor. Avrupa Komisyonu konuyla ilgili yorum yapmadı. Yaptırımlara rağmen Rusya üçüncü ülkeler üzerinden çift kullanımlı ürünler elde etmeyi başardı. Rus hükümeti, ulusal tatiller sırasında yorum taleplerine yanıt vermedi.

Küresel zenginlik ve ticaret merkezi haline gelen BAE, kilit güvenlik müttefiki ABD ve Rusya ile ilişkilerini dengelemeye çalışıyor. Rus servetinin BAE’ye akması, Moskova’yı izole etmek isteyen Batılı müttefiklerin dikkatini çekti. Bununla birlikte BAE, Ukrayna’nın işgalini kınadı ve çatışan taraflar arasında esir değişimini kolaylaştırdı.

Batılı yetkililer ayrıca kara para aklamayı önleme ve yaptırımlara uyum düzenlemeleri de dâhil olmak üzere BAE’nin serbest bölgelerindeki şirketlerin gözetimini de sorguluyor. Bu yılın başlarında BAE, kara para aklamayı önleme çabalarını takdir eden küresel bir gözlemcinin yasadışı para akışı riski altındaki ülkeler listesinden çıkarıldı.

Ayrıca, BAE bankalarının bazı Rus vatandaşlarına ait hesapları kapattığı ve ABD’nin Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olan üçüncü ülkelerdeki finans kuruluşlarına yaptırım uygulama tehdidinin ardından Rusların yeni hesap açmasını daha zor hale getirdiği bildirildi. Ancak Avrupa Parlamentosu geçen hafta BAE’yi kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele çerçevelerinde eksiklikleri olan ülkeler için izleme listesinde tutma kararı aldı.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

konyaalti-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu