İş

İzmirliler sütü ucuza içecek

İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda başlatılan Mera İzmir projesi kapsamında sütün alındığı Bayındır Süt Sürece Fabrikası Çiftçiden gelen işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacak, deneme üretimine başlandı. Önder Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından temeli atılan fabrikanın faaliyetlerini incelemek üzere tesise gitti. Lider Soyer, İzTarm A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler ile birlikte son teknoloji üretim makineleri ile donatılmış dev tesisi inceledi. Üretim birimlerini tek tek gezerek bilgi alan Lider Soyer, deneme üretimine başladı.

“Halkın tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz”
Fabrika tipi sonrası değerlendirmede bulunan Lider Soyer, “Yaklaşık 200 milyon lirayı aşan bir yatırım bu. Tabii bu sadece rakamlarla konuşulacak bir şey değil. Bölgedeki üreticilerimize yeni bir soluk getirecek, kooperatifleri güçlendirecek ve tarıma çok büyük bir destek sağlayacak. Bugün Türkiye’de kamunun tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz. Kamunun yaptığı bir üretim yatırımı görmüyoruz. İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘her fabrika bir kaledir’ sözünden hareketle ilk kez bu ölçekte bir yatırım yapıyor. Bununla gurur duyuyoruz” dedi.

“Büyük bir gururla açılış anını bekliyoruz”
Çiftçiden alınan sütün uluslararası standartlarda üretilerek “İzmirli” markasıyla dünya pazarına açılacağını söyleyen Önder Soyer, “Gerçekten uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir şeydi. Ege Bölgesi’nin tamamında toplanan sütler, UHT firmaları tarafından kutulanmak üzere şehir dışındaki tesislere gönderilmek zorunda kaldı. Artık üreticinin ürettiği sütü paketleyecek bir tesis var. Bir çok yan işler üreteceğiz. Mozzarella’dan gravyer peynirine, dondurmadan yoğurda birçok eser üreteceğiz. Muhteşem büyüklükte bir tesis, muhteşem güzellikte eserler ortaya çıkacak. Tamamı İzmirli markasıyla piyasaya sürülecek. 128 işçi istihdam edilecek. İşte Finlandiya, İtalya’dan son teknoloji makineler. Hepsi üretime hazır” dedi.

“Sürdürülebilir üretim, ticari kazanç değil”
Üreticinin kendi haline bırakıldığını vurgulayan Lider Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık köyler boşalıyor, gençler dışarıda iş arıyor. Birçoğu işsizler ordusuna katılıyor. Maalesef üretim durduruldu. Elinizde ne varsa gübre ve mazot gidiyor. Bu tesis ile birlikte üretim maliyetleri de düşürülecek. Nakliye maliyetleri düşürülecektir. Belediyemiz ticari bir kuruluş olmadığı için amacımız ticari gelir elde etmekten çok üretimi sürdürülebilir kılmaktır. Dolayısıyla herkesin faydalanacağı bir tesis olacak.”

Çiftçi sütü İzmirli ile dünyaya açılacak
Bayındır’da kurulan ve günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası’nda 10 milyon litresi koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere yılda yaklaşık 35 milyon litre süt işlenecek. Çiftçiden alınacak sütün bir kısmı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Süt Kuzusu’ projesi ile vatandaşlara ulaştırılacak. UHT süt kutuları, UHT süt poşetleri, pastörize süt bardağı, İzmir mozzarella, burrata peyniri, beyaz peynir, beyaz peynir, cheddar peyniri, örgü, dil, tulum, kaşar/gruyere peyniri, dondurma, krema, tereyağı ve yoğurt ve benzerleri fabrikada üretilir. markası ile yerli ve yabancı tüketicilerle buluşturulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu