Erzincan’ın Kemah ilçesinde 3 bin yıllık geleneğe sahip tuz üretimi
Erzincan’ın Kemah ilçesindeki tesislerde 3 bin yıllık gelenekle sera benzeri havuzlara su ekerek tuz üretiyorlar.
Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde 455 yıllık tuz ocağı üretime devam ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte 3 bin yıllık Kemah tuzuna bereket geliyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin tuz ihtiyacı, Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Kömür köyünde Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yıllarca işletildikten sonra özelleştirilen tuz madeninde karşılanıyor. Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz madeninde yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden çıkan tuzlu su 150’lik göletlerde bekletiliyor. Su buharlaştıktan sonra havuzlarda kalan tuzlar yardımıyla toplanıyor. işçilerin. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övdüğü tuz madeninin tarihi 455 yıl öncesine dayanmaktadır. Yaklaşık 250 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan tuz ocağında havaların ısınmasıyla birlikte üretim arttı.
İşçilerin zahmetli çalışmaları sonucunda üretilen kemah tuzu, başta Doğu Anadolu ve çevre iller olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara, Erzurum, Trabzon ve İzmir gibi birçok ilde satışa sunuluyor.
Yörede yıllardır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün de uzamasını sağlayan kemah tuzu, Doğu’da peynirciler, yaylacılar ve salamura üreticileri tarafından tercih edilmektedir.
İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, kemah tuzunun ağır metal içermemesi nedeniyle kaliteli olduğuna değinerek, şu bilgileri aktardı:
“Doğal olarak elde edilen bu tuzda hiçbir kimyasal katkı maddesi yoktur. Kaynağından suda çözünmüş olarak gelen tuz havuzlara alınarak güneşin ısısıyla buharlaştırılarak burada tekrar kristallendirilir. Havalar ılık. Burada üretim haziran ortasından eylül ortasına kadar sürüyor. Zor. Erzincan ve çevresinin tuz ihtiyacını 3 ay gibi kısa bir sürede karşılıyoruz.” – ERZİNCAN