Haber

14 Mayıs seçimlerine 20 gün kaldı

Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimi ile birlikte yapılacak 28. Milletvekili Seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yeni tedbirlerle yürütülen seçimlere 20 gün kaldı.

Bu seçimde 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanı ve yeni milletvekilleri belirlenecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Ogan, sandık sırasına göre cumhurbaşkanı adayı olacak.

Milletvekili Genel Seçimlerine Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Bazı siyasi partiler “Cumhuriyet”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Hürriyet” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ittifakla daha seçime girme kararı aldı.

Bu kapsamda AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi “Millet İttifakı” adı altında seçimlere katılıyor.

CHP, YETLERLİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti’den oluşan “Millet İttifakı” kuruldu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altında yarışıyor. Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dava süreci devam eden HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden de katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi “Ata” ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında yarışıyor.

Türkiye geneli, 87 seçim bölgesi

AK Parti, BBP, Hak ve Hürriyetler Partisi, Halk Kurtuluş Partisi, Vatan Partisi, Millet Partisi, MHP, Sol Parti, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 87 seçime katılıyor her yerde seçimlerde.

CHP 80, YETER Parti 78, Zafer Partisi 75, Yenilikçi Parti 74, Genç Parti 72, Adalet Partisi 67, Anavatan Partisi 63, Güç Birlikleri Partisi 59, Türkiye İşçi Partisi 55, Milli Yol Partisi 49, Adalet Birlik Partisi 47 seçim. giriyor.

Partiler, seçime katılmadıkları bölgelerde sandıkta üye gösteremeyecek.

Oyları sayacak sandık kurullarının oluşturulmasına ilişkin yeni karar alındı.

Seçimlerin Temel Kararları ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ilgili maddesi uyarınca, son seçimlerde yasama meclislerinden birine kendi listelerinden seçilmiş en az bir üyesi bulunan veya o il ve ilçede teşkilatı bulunan siyasi partiler, YSK tarafından belirlenip ilan edilenler arasından il ve ilçe seçim kurullarında seçilir. temsilci bulundurma hakkına sahiptir. Yasaya göre, o seçim çevresinde seçime katılmayan partilerin bu heyetlerde temsilci bulundurma hakları sona eriyor.

YSK, konu ile ilgili yaptığı başvurularda bu konu kapsamında karar verdi. Buna göre belirli seçim çevrelerinde seçime katılmayan partiler bu kurullarda temsilci alamayacak. YSK’nın nihai kararı ile bu düzenleme yurt dışı sandık toplantıları için de geçerli olacak.

Fermuar modelinin uygulandığı illerde “Millet İttifakı” adı sandıkta yer almıyor.

Millet İttifakını oluşturan CHP ve ÂLÂ Partisi, sözde “fermuar modeli” kapsamında 16 ilde ortak aday çıkardı. Seçimlere Adıyaman, Hakkari, Çorum, Rize, Erzincan, Van, Batman, Bartın ve Düzce olmak üzere 9 ilde CHP listelerinden, Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, 7 ilde DÜZGÜN Parti listelerinden girilecek. Bayburt, Muş ve Çankırı.

CHP ve DÜZGÜN Partili yetkililerin, ittifaka dahil partilerden birinin seçildiği bu yerler için hazırlanacak oy pusulalarına “parti logosuna ittifakın adının yazılması” talebiyle YSK’ya yaptığı başvuru reddedildi. . Buna göre, bu 16 ilde tek başına seçime giren CHP ve UYGUN Partisi, sandıkta ittifak yazısının altında değil, kendi logoları ve listeleriyle yer alacak. İttifakta yer alan siyasi partilerden sadece birinin seçildiği bölgelerdeki diğer ittifaklar için de aynı karar geçerli olacak.

191 bin 884 sandık kurulacak

Türkiye genelinde 973 ilçede 191 bin 884 sandık ve 1094 ilçe seçim kurulu kurulacak.

Yurt içinde ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ülkede ilk kez oy kullanacak. Cezaevlerinde bulunan ve ihmal suçundan hüküm giyen seçmen sayısı ise 53 bin 172.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerden taşınan seçmenlerin adres kayıtları alındı. Seçmenler, adres kaydının tutulduğu yerde oy kullanacak ve oylar o seçim alanı için sayılacak. Sarsılan bölgeden yaklaşık 133 bin seçmenin kaydı başka illere götürüldü.

YSK çalışanları ve mensupları, deprem bölgesindeki çalışmaların hangi aşamada olduğunu takip etmek amacıyla bölgede incelemelerine devam ediyor. Bölgede incelemelerde bulunan heyet üyeleri, sandık kurulacak alanlarda sorun olup olmadığını tespit etmek ve varsa sorunları analiz etmek için gerekli çalışmaları yapıyor.

yurtdışında seçim

75 ülke ve 156 yabancı temsilcilikte sandık kurulları oluşturuldu.

Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma işlemi 27 Nisan 2023 Perşembe günü başlayacak. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 17.00’de sona erecektir. Dış temsilciliklerde oy kullanma işlemi 9 Mayıs’ta sona erecek. Yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, tatiller de dahil olmak üzere 24 saat oy kullanabilirler.

Gümrüklerde 4 bin 671 gümrük sandık kuruldu. Yurt dışında ise 3 milyon 416 bin 98 seçmen oy kullanacak. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 277 bin 646.

Oy verme saatleri 08.00-17.00

Tüm yurtlarda oy kullanma saatleri 08:00-17:00 olarak uygulanacaktır. Oy verme süresi geldiği halde sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verir. YSK tarafından belirlenen bitiş saatinden sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.

Sandık başına seçmen sayısı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik hizmet belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile meclis üyelerine verilen mesleki kimlik belgesi. yüksek yargı organı, avukatlar, noterler ve askeri personel. Nüfus cüzdanı gibi kimliğini belli eden fotoğraflı resmi belgelerden birini hiç tereddüt etmeden lidere teslim edecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecektir. Bu belgelerden birini sunmayan seçmenler oy kullanamayacaktır.

Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için seçecekleri diğer iki oy pusulasını da tek tek zarfa koyarak sandığa atacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk olarak oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türünün geçersiz olması diğerinin geçersizliğini gerektirmez.

Birden fazla ittifaka, ittifaka dahil olmayan aynı partiye veya adaya mühür vurulursa oylar geçersiz sayılır.

Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması veya yırtılması, oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine gelişigüzel özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması da oyunu geçersiz kılar.

Ayrıca oy pusulasında bariz bir şekilde karalama, karalama, işaretleme veya zarftan rastgele bir madde çıkması halinde oylar geçersiz sayılacaktır.

Mobil sandıklarda en fazla 25 kişi oy kullanabiliyor.

Hastalık veya engellilik nedeniyle yatalak olan seçmenler için ilk kez 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 27. Dönem Milletvekili Seçimlerinde uygulanan “mobil sandık” uygulaması, 3. kez hayata geçirilecek. 14 Mayıs seçimleri. Mobil sandık uygulaması sadece il ve ilçe merkezlerinde uygulanabilecek olup, mobil sandıkta en fazla 25 seçmen oy kullanabilecektir. 421 ilçede kurulacak mobil sandıklarda 6 bin 215 seçmen oyunu kullanacak.

Bu seçimde ilk kez kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa bir şablon gönderilecek.

Seçim takvimi süreci nasıl işleyecek?

YSK’nın seçim takvimine göre seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımı başladı. Sandık kurulunda görev alacak siyasi parti listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına sunulması için de süreç başlatıldı. Milletvekili adayları için kesin aday listesi 19 Nisan’da YSK tarafından açıklandı. Seçim takviminin bundan sonraki süreci şu şekilde işleyecek:

27 Nisan: Yurtdışında oy kullanma süreci gümrük kapılarında başlayacak.

4 Mayıs: Propaganda özgürlüğü ve bazı seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

9 Mayıs: Yurt dışında oy kullanma süreci sona erecek.

13 Mayıs: Seçim propagandası süreci saat 18.00 itibari ile sona erecek.

14 Mayıs: Oylama günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçları saat 23:59’a kadar açıklanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci oylamaya bırakılırsa

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğunun sağlanamaması halinde 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunun seçim takvimi aşağıdaki şekilde işleyecek:

15 Mayıs: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday değiştirme süresi saat 17.00’de sona erecek. Geçici sonuçların açıklanmasının gecikmesi halinde aday değiştirme takvimi buna göre yeniden düzenlenecektir. Propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karar verilecek.

16 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve il seçim kurulları tarafından yapılacak itirazlar en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurulları, sandık kurulu ve diğer görevlilerin yaptığı değişiklikleri SEÇSİS’e işlemeye başlayacak. Saklama ve taşıma kurulu, sandık kurulu ve varsa diğer görevlilerin değişiklikleri yurt dışı ilçe seçim kurulu tarafından yapılır.

18 Mayıs: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

19 Mayıs: Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullanma işlemi başlayacak.

24 Mayıs: Yurt dışında oy kullanma süreci sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

28 Mayıs: Oylama günü.

29 Mayıs: Cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçları açıklanacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00’ye, itirazlar ise ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanır.

30 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç 23.59’da karara bağlanacak.

31 Mayıs: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

saray-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort